Probleemoplossend denken

Waarom probleemoplossend denken?

Bekijk eerst onderstaand filmpje

Lees volgende tekst

Belang voor het onderwijs

Leerlingen komen in hun dagelijkse leven heel wat obstakels tegen. Om te kunnen gaan met onze complexe maatschappij moet je probleemoplossend kunnen denken. Problemen zijn er in verschillende vormen. Soms kom je kleine probleempjes tegen, andere zijn da weer grote problemen. De toenemende digitalisering is een eerste voorbeeld van een onderwerp waar leerlingen vaak aan probleemoplossend denken zullen moeten doen. Probleemoplossend denken kan vakoverschrijdend ingezet worden en binnen verschillende actuele en wereldproblemen.

Bij probleemoplossend denken leren de leerlingen leren problemen herkennen, signaleren analyseren en definiëren. Ze proberen door middel van vakinhoudelijke kennis en vaardigheden een oplossing te zoeken voor hun probleem. Ze leren op deze manier om beargumenteerde beslissingen te nemen. De focus binnen het onderwijs rond probleemoplossend denken ligt niet op de oplossing, maar op het proces dat de oplossing heeft gevormd.

Door leerlingen doorheen hun schoolcarrière de nodige strategieën en technieken aan te leren zorgen we ervoor dat ze binnen de maatschappij aan probleemoplossend denken kunnen doen.

Hoe werken rond probleemoplossend denken?

Probleemoplossend denken kan je het beste aanbieden in verschillende fases. In de onderstaande link vindt u de verschillende fases terug. Elke fase is voorzien van de leeftijdsgroep waar je deze fase aan aan kan bieden, de doelen die hierbij geplaatst kunnen worden en de onderverdeling van probleemoplossend denken (signaleren, definiëren, analyseren, oplossing zoeken, realiseren van oplossing en evalueren)

Probleemoplossend denken kan binnen het onderwijs worden aangeleerd aan de hand van stappenplannen. Afhankelijk van de leeftijd van de klas kan er gekozen worden voor een eenvoudig stappenplan zoals voorbeeld 1 of een uitgebreider stappenplan zoals voorbeeld 2.

Voorbeeld 1: 

Voorbeeld 2:

Doe de zelftest:

Voorbeelden van concreet lesmateriaal

Doe-box waarbij leerlingen projectmatig aan de slag gaan met probleemoplossend denken.

STEM-project waarbij leerlingen projectmatig aan de slag gaan rond probleemoplossend denken. 


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin