Zelfregulering
Waarom zelfregulering?

Bekijk eerst onderstaande video:
Lees de volgende tekst
Belang voor het onderwijs
Leerlingen komen in een maatschappij terecht waar ze steeds meer worden aangesproken als individu. Iedereen moet in het leven zelfstandig kunnen handelen en verantwoordelijkheid kunnen nemen.
In het onderwijs is aandacht voor zelfregulering en zelfregulerend leren noodzakelijk. Leerlingen leren om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en zelfstandige keuzes te maken. Ze leren om zelfstandig taken uit te voeren. Hierbij is het nodig om hen de nodige strategieën en methodes aan te rijken om dit te kunnen doen.
Hoe werken rond Zelfregulering?
Zelfregulering zorgt ervoor dat leerlingen zelfstandig kunnen handelen en verantwoordelijk nemen. Ze sturen zichzelf bij, maar dit leer je natuurlijk niet zomaar. Als leerkracht kan je leerlingen een stappenplan aanbieden om tot zelfregulering te komen. Je kan dit doen aan de hand van het steigerleren of scaffolding: eerst samen met de leerkracht, vervolgens geef je hen de keuze en tot slot doen ze het volledig zelfstandig.
https://pro.g-o.be/blog/Documents/Zimmerman%202%20Update%20blokjes-2.pdf
Zelfregulering kan aangeboden worden in verschillende fases. Via de onderstaande link vindt u de verschillende fases terug. Elke fase is voorzien van de leeftijdsgroep waar je deze fase aan aan kan bieden en de doelen die hierbij geplaatst kunnen worden.
Doe de zelftest:
Voorbeelden van concreet lesmateriaal
Tool om de zelfregulatie van leerlingen te meten tijdens hun leerprocessen.
Toolbox voor zelfregulering in de klas met onder andere vragenlijsten, stappenplannen, etc.